De zoutmijnen van Wieliczka

Algemene informatie

De mijnen liggen zo’n 20 minuten rijden vanaf Krakau in het plaatsje Wieliczka. Het is één van de bekendste bezienswaardigheden van Polen. Je wordt meegenomen in een klein stukje van de 300 km lange zoutmijn doolhof. De diepte van de zoutmijn gaat tot 327 meter. Zover kom je niet, zelf loop je tot 135 meter. Van 1044 tot 1992 was deze mijn in gebruik, in de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als opslagplaats voor de Duitsers. In 1978 werd het benoemd tot UNESCO Werelderfgoed. Elk jaar bezoeken een miljoen mensen deze bezienswaardigheid. Het is één van de oudste mijnen ter wereld.

De legende

Ik ben dol op mythes en legendes en bij de zoutmijnen hebben ze er ook één. De Hongaarse prinses werd uitgehuwelijkt aan de Poolse prins. Voordat ze vertrok uit Hongarije gooide ze een ring met briljanten in een kloof, ze voorspelde waar de ring gevonden zou worden een schat verstopt was. De ring werd terug gevonden in Wieliczka tussen het zout, het zou haar achterna gereisd zijn naar Polen. Vroeger was zout bijna net zoveel waard als metaal dus werd het als goud gezien en kreeg Prinses Kinga gelijk. Niet iedereen is het met dit verhaal eens, volgens deskundige komt uit zout uit de zee van 20 miljoen jaar geleden. Door verschuivingen van de aarde is het zout weer aan de oppervlakte geraakt. Hoewel het laatste verhaal een stukje geloofwaardiger klinkt blijf ik het mooie verhaal van Prinses Kinga geloven. Kon het ook niet laten om de ring van de Prinses mee naar huis te nemen.

Prinses Kinga met haar verloofde

De rondleiding

De gids neemt je mee door de mijnen, op een humoristische manier vertellen ze de geschiedenis van 700 jaar. Eerst moeten we 380 treden naar beneden lopen en vragen ons af of we diezelfde trappen ook weer omhoog moeten. We komen op 64 meter diepte. Vanaf hier lopen we door de gangen en wordt het mijn leven vertelt door gebruik te maken door poppen in verschillende situaties. De mijnwerkers hadden een zwaar leven en maakte als ontspanning de mooiste kamers en sculpturen, zo ontstond er een verborgen stad. Voor het zware werk gebruikte ze paarden, hoewel ze goed voor de paarden zorgde, stonden de paarden in de stallen in de mijn en zagen ze nooit daglicht. Het laatste paard liep pas in 2002 de mijnen uit.


Het hoogtepunt van de tour is de Kinga kapel die naar de Prinses is vernoemd. 135 meter onder de grond bevindt zich de kapel die volledig bestaat uit zout, Je kan je bijna niet voorstellen dat de mooie kroonluchters, altaar en religieuze muursculpturen van zout zijn gemaakt en soms moet dat even getest worden. Soms is de kapel nog in gebruik voor concerten en trouwerijen.

Altaar van de Kapel Kinga

We lopen nog langs prachtige kamers en beelden, het ondergronds meer wordt verlicht en voelt magisch aan. Aan het einde van de tour kom je in het museum waar je nog even rond kan lopen. Verderop in het restaurant kan je nog iets eten of drinken, wij hadden de tijd daar niet voor.

Na 3 uur hadden we de rondleiding gehad en is de grote vraag Hoe komen we weer boven? Gelukkig waren het niet de trappen want uiteindelijk hebben we 800 treden genomen deze rondleiding. We werden volgepropt in een oud transport mandje/lift. Op zich maakt dat natuurlijk de tour compleet en giechelend en ongemakkelijk kwamen we boven, door het winkeltje loop je door naar buiten, waar je de frisse lucht weer kan opsnuiven.

Tips & weetjes

  • Een kaartje kost gem. 20 euro
  • Kinderen onder de 4 jaar zijn gratis
  • Om foto’s te maken betaal je 2,50
  • Het hele jaar door is het er 15 graden
  • Vanuit Krakau kan je ook met de trein naar de zoutmijnen, het station is dichtbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *