Krakau

De bezienswaardigheden van Krakau

Krakau heeft zo’n 6000 historische gebouwen en monumenten. Genoeg te zien in deze geweldige stad. Soms zie je door de bomen het bos niet meer, helemaal als je net in de stad aankomt. Ik zet een paar bezienswaardigheden voor je op een rij.

Rynek Glowny

Rynek Glowny is de grote markt waar alle straten van de stad samen komen. Het plein is 200 m bij 200 m en is daarmee één van de grootste pleinen van Europa.

De Lakenhallen

Midden op het plein Rynek Glowny vindt je de markthallen. Hier werd vroeger veel koopwaar aangeboden uit alle landen van de wereld. Nu vindt je er vooral souvenir kramen en cafés.

Museum Rynek Ondergronds

De ingang vind je aan de noord oost kant van de Lakenhal. Voor € 4,75 loop je onder het plein door en wordt je meegenomen naar de middeleeuwen van Krakau.

De Mariakerk

De Mariakerk is de grootste en mooiste kerk van de stad. Loop ook zeker even naar binnen, het altaar is één van de grootste altaars van Europa en het plafond heeft prachtige kleuren. Om het hele uur hoor je de trompetblazer de Hejnal spelen. Abrupt breekt de melodie af, dit herinnert aan de torenblazer in 1241 die zijn landgenoten waarschuwde voor gevaar en plotseling een pijl door zijn keel kreeg.

Barbakane

De Barbakane is een fort die na alle jaren nog in takt is gebleven. Het is gelegen in het Plenty park. Het Stedelijk Historisch Museum is hierin gevestigd.

Florianuspoort

De Florianuspoort was gekoppeld aan de Barbakane. De poort is als enige overgebleven van de 7 stadspoorten. Vanuit hier loop je ook meteen de winkelstraat in die leidt naar het Rynek Glowny plein.

Petrus en Pauluskerk

Vanaf de Rynek Glowny kom je als je naar het Wawel loopt langs de Petrus en Pauluskerk. Voor de kerk zie je de 12 apostelfiguren, binnen wordt elke donderdag om 10, 11 en 12 uur bewezen dat de aarde een beweeglijke planeet is.

Wawelkathedraal

In deze kathedraal werden veel koningen gekroond en vonden hier ook hun rustplaats. Je kan hier de crypte bezoeken maar ook de Sigismund toren. Deze klok weegt 12 ton en er zijn 6 mannen voor nodig om deze klok te laten luiden, maar dan hoor je de klok ook 25 km buiten de stad.

Wawelburcht

De paleis is vooral een museum op dit moment. Je kan hier de Koninklijke schatkamer en Wapenkamer bezoeken. Ook is er een ingang naar de Koninklijke Vertrekken. Een kaartje om dit paleis te bezoeken kost ongeveer € 5 euro.

Drakengrot

Hier vindt je draak Smok, deze draak heeft vroeger heel wat mensen bang gemaakt en gedood. Gelukkig wist meneer Krak de draak te doodde. Nu weet je ook waar de naam van de stad vandaan komt. Zelfs nu laat de draak nog mensen schrikken, af en toe spuwt de draak nog steeds vuur.

Stadspark Planty

Planty is een stadspark in Krakau. De oppervlakte is 21 ha en 4 km lang. Het park omringt de oude stad. In het park vind je fonteinen en standbeelden. Meerdere bezienswaardigheden liggen aan het park, zowel de Barbakane, Florianuspoort en het Wawel.

De Joodse wijk Kazimierz

In deze wijk moet je lekker gaan rond lopen. Vroeger woonde hier veel Joden en dat zie je weer aan de typische Joodse cafés en Synagoges. Ook is er veel street art te vinden in deze wijk. Als je de film Schindlers List hebt gezien, kom je hier veel bekende plekken tegen. Een hippe wijk met een historisch verleden.