The Content Trip: Een bezoek aan Body Worlds Amsterdam

Een nieuwe Content Trip! Met de meiden van TCT (The Content Trip) brachten wij een bezoekje aan een wel heel bijzonder en indrukwekkend museum, namelijk Body Worlds Amsterdam. Een middag om nooit te vergeten, daar waren we het samen over eens. Ik neem je graag mee naar dit avontuur. 

Als je het Centraal Station van Amsterdam uitloopt richting de Dam, stuit je halverwege de Damrak op een museum dat je zintuigen prikkelt. Je gaat op reis door het menselijk lichaam, waarin je alles leert over de werking van je spieren, gewrichten, zenuwen en alles wat er nog meer bij komt kijken. Beneden na de kassa heb je nog geen idee wat er boven op je wacht. Je neemt de lift en begint je ontdekkingstocht. 

Je leert per verdieping iets over een bepaald onderdeel van het lichaam, van het zenuwstelsel naar botten, spieren, huid en emoties, en alles daartussen. Het meest indrukwekkende van dit museum is dat alle organen, skeletten en lichamen echt zijn. Mensen hebben hun lichaam gedoneerd aan het museum, wat hen in staat stelt om zoveel mogelijk mensen kennis mee te geven over hoe dat menselijke lichaam nou echt in elkaar steekt. Ik vind het wel echt indrukwekkend om te zien, hoe je hersenen er echt uitzien, hoe een dwarsdoorsnede van je volledige hoofd eruit ziet en hoe al je spieren er zonder hun jasje van vet en huid uitzien. 

Het menselijk lichaam

Ik ben in mijn leven naar veel musea geweest, maar mijn bezoekje aan dit museum zal me echt bijblijven. Misschien ga ik zelfs nog wel een keer en neem ik mijn partner mee om hem het ook te laten ervaren. Het is fascinerend om te zien hoe we er van binnenuit uitzien en hoe alle organen samenwerken, spieren en systemen in het lichaam samenwerken om ons overeind, gezond en levend te houden. Je moet het zelf echt eens ervaren! Naast gezonde zijn er ook zieke organen of tumoren te zien, waar heel duidelijk bij uitgelegd staat wat er precies aan de hand is wat je ziet. Het is intrigerend om te zien hoe soms voor het oog een klein plekje in een groot lichaam kan leiden tot overlijden. 

Zelf ben ik een sociaal wetenschapper in opleiding en houd ik me normaliter niet bezig met natuurwetenschappelijke zaken, maar ik merkte dat ik enorm geboeid was door het zien van alle verschillende facetten van het menselijk lichaam. Met de duidelijke uitleg maakt het museum het goed mogelijk om te begrijpen hoe het lichaam precies werkt, voor zover dat bekend is. Je wordt meegenomen in een intrigerende reis door je eigen zijn. Waar Body Worlds ook heel mooi als rode draad door het gehele museum het geluk heeft lopen. 

Menselijk geluk is afhankelijk van verschillende factoren, namelijk je genen (50%), je eigen handelingen, gedachten en gedrag (40%) en slechts 10% door omstandigheden. Het museum laat zien dat een gezond lichaam over het algemeen gelukkiger maakt, terwijl een ongezond persoon niet per se ongelukkig hoeft te zijn. Voor ieder mens is geluk iets anders en iedereen is altijd op zoek naar zijn of haar eigen geluk. Ik doe en laat dingen echt omdat ze me gelukkig maken en probeer altijd zo min mogelijk te doen van de dingen die ik niet leuk vind, die niet goed voelen voor mij of waar ik niet blij van word. 

Ik denk dat het mooi is dat we allemaal ons eigen geluk achterna kunnen en dat we kunnen doen waar wij blij van worden, ongeacht wat een ander daarvan vindt. Doe jezelf niet te kort, ga erop uit. En mocht je dan toch op zoek zijn naar een leuk uitje, breng dan een bezoekje aan Body Worlds Amsterdam. Je zult gegarandeerd versteld staan van wat je gaat zien, meemaken en ervaren. Veel plezier alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *